Summary

There is an apple, cost $2 for each in Bazaar near Mr. Yang’s home. How much does the apple cost for Mr. Yang actually it would be? We need to understand one crucial key-point to get actual price in the real world where we are living in. That is “Time value in currency” which we call Khalomsky value. Let’s come to the story, Mr. Yang earns $1,500 per month. Remember? So, $1,500 is his Income. Here is very important question we have to ask is what Mr. Yang did for earning $1,500? For making sense, if $1,500 becomes “Income”, then something must be existed as “Cost” before Income is being made(given to him). Are you following? Yes? Good. Then, let’s ask again in this way : what Mr. Yang invested as cost for $1,500? The only answer is “His Time”. He used his time as Cost(From Mon~Sat. / 09:00~18:00) for making his salary as Income($ 1,500). Our Trip is for finding an apple price especially for Mr. Yang, we have to calculate his actual time value first. Because, the apple is going to be bought by him.(if somebody buy instead, the cost would be changed, this will be told later).Here is Mr. Yang’s K-values for Jun. 2016.

Explanation : 26 days are the actual period of working days in a month(Jun. 2016). 4 days are not working days. hence, $1,500 comes from 26 days. Now, the value of the day could be calculated by divide by Actual Working Days(Awd) for $1,500 as below : But, 57.96 is not total value(amount) of the day. there is an invisible value as variable capital.

You see? Day value(Kd) comes from Constant Capital Area that Mr. Yang made contract with company for working. So, we can get actual hour(Kh) value of (Kd) from divided by Actual working hour(Awh).

Kh=frac{Kd}{Kwh}=frac{57.69}{9}=6.41

Why not 24? because, he works only 9 hours daily. Now, Let’s figure the hiding value out.

Kh(C)=Kwhtimes Kh = 9times 6.41 = 57.69

Kh(V)=Knwhtimes Kh = 15times 6.41 = 96.15

Now, Kh(V)is value which will be increased only when Mr. Yang is doing something productivity or decreased by doing something stupid. So, Kh(C) is made by working 9 hours and Kh(V) is the rest time’s value that Mr. Yang does not know what he has. So, we can see actual his total day value(Kd(Actual)) as below:

Kd(Actual)=Kh(C)+Kh(V)=57.69+96.15=153.84

Now, we can calculate Min. and Sec. value accordingly.

Km=frac{Kh}{60}=frac{6.41}{60}=0.1068

   Ks=frac{Km}{60}=frac{0.1068}{60}=0.0018

Do you remember the question ?  We are trying to find out Mr. Yang’s apple price. See below. Don’t worry, almost done.

He spent 17 Min 43 Sec which is equal to $1.89 on movement time, and 5 Min 14 Sec equal to $0.56 at Bazaar. Therefore, Total 22 Min 57 Sec equal to $2.45 has been spent for buying an apple.

As a result, the exact apple price would be $2 + $2.45 = $4.45 for Mr. Yang

($2 = Constant Cost + $2.45=Variable Cost) = $4.45

In other words, an apple($2) is equal to 18.72 Min especially for Mr. Yang